Výber pančuchových nohavíc je rovnako dôležitý ako výber správnej podprsenky a taktiež podlieha určitým zásadám, aby ich výber bol ten správny a postavu tak skrášlili a opticky zoštíhlili. Pančuchy nesmú byť veľmi tesné, aby nebránili cirkulácii krvi v nohách a neškrtili ich.

Ženy sa odjakživa delili na dve skupiny. Jedna pančuchy miluje a druhá opačne, považuje ich za nepohodlný kúsok oblečenia alebo nutnosť, kedy po nich siahajú len pri slávnostných príležitostiach, aby sa zachoval bontón. Každopádne, kvalitné pančuchy by nemali chýbať v šatníku žiadnej ženy, pretože sú dobrým pomocníkom na chladné večery, kedy zahrejú, na špeciálnych príležitostiach dokážu očariť, nudné outfity osviežia vzorované pančuchy a kompresné zdravotné pančuchy dopomôžu k pevnému zdraviu.

Čo si všímať pri výbere pančuchových nohavíc?

V prvom rade si musíme položiť otázku, čo pančuchami chceme dosiahnuť, čiže ich FUNKČNOSŤ.   Ak nimi chceme dosiahnuť vytvarovanú a zoštíhlenú postavu, siahneme po zoštíhľujúcich pančuchách, ktoré nám opticky zoštíhlia nohy, boky a v prípade pančúch s vyšším pásom aj bruško.

Na podporu bruška a proti tvorbe kŕčových žíl v tehotenstve sú vhodné tehotenské pančuchy, ktoré by sa mali nosiť hneď, ako vykukne tehotenské bruško.

Kompresné materské pančuchy sa vyrábajú z mimoriadne kvalitných priadzí, a preto majú dlhú životnosť a sú mäkké. Ploché švy vám poskytujú maximálne pohodlie a pohodlný elastický pás sa prispôsobuje rastúcemu brušku vo všetkých fázach tehotenstva.

Zobraziť detail produktu

Kompresné pančuchy sú skvelým pomocníkom v boji proti kŕčovým žilám a iným žilovým a obehovým ochoreniam, či prevencii. Majú rôzne odstupňované kompresie vzhľadom osobitosti pacienta.

Zobraziť detail produktu

Vzorované pančuchy sú skvelým osviežením outfitov. Na výber je mnoho farebných prevedení a vzorov, od tých najjednoduchších, ktorými len podčiarkneš štýlovosť outfitu až po výstrednejšie prevedenia, ktorými jednoducho musíš zaujať.

Zobraziť detail produktu

Samodržiace pančuchy krásne opticky predĺžia nohy a dodajú žene dávku rafinovanosti a zmyselnosti. Sú veľmi ženské a takýto rafinovaný kúsok by nemal chýbať v šatníku žiadnej ženy. Sú ideálne aj do letných dní.

Zobraziť detail produktu

Ak nehľadáte žiadne špeciálne pančuchy a nezameriavate sa teda na ich funkčnosť, na ďalšie faktory, na ktoré by ste sa mali zamerať je:

DEN

DEN (denier) znamená hustotu vlákien/silu pančuchových nohavíc. Toto označenie napovedá, ako veľmi budú pančuchy priehľadné. Čím vyššie číslo pri označení, tým menej budú priehľadné a tým vhodnejšie budú na chladné dni. Čím vyššie číslo, tým sú pančuchy hrubšie a naopak.

Pančuchy 6 a 10 DEN patria k tým najtenším a sú ideálne na leto alebo pod večerné šaty. Sú veľmi tenké a takmer ich nie je ani vidieť. Sú známe aj ako SILONKY.

Na klasické nosenie odporúčame 15 až 20 DEN, ktoré patria k bežným pančuchovým nohaviciam.

Počas chladnejšie obdobia ako sú prelomy ročných období jar a jeseň siahnite po hrubších, a to 30 až 60 DEN.

Podľa hrúbky sa pančuchové nohavice delia na 4 kategórie podľa hrúbky:

  1. Ultratenké – do 15 DEN
  2. Tenké – 15-30 DEN
  3. Polopriehľadné – 30-40 DEN
  4. Nepriehľadné – 40 DEN a viac

VEĽKOSŤ

Pri zistení správnej veľkosti pančúch vám veľmi pomôže zistiť vašu presnú váhuvýšku, keďže na zadnej strane obalu pančúch sa nachádzajú miery a tabuľka, ktorá vás pri výbere usmerní. Ak ste na vážkach medzi dvoma veľkosťami, odporúčame siahnuť po tej väčšej. Predídete tak nepríjemnému zarezávaniu. U nás, na európskom trhu, sú pančuchy zvyčajne označované veľkosťami S, M, L, XL, ale nie je nič nezvyčajné, ak sa stretnete aj s veľkosťami 1, 2, 3, 4.

Pri výbere si všímajte aj švy. Na výber sú guľaté alebo ploché švy. Ploché patria k tým drahším a kvalitnejším pančuchám a sú žiadané pod obtiahnuté oblečenie.

Ďalej si všímajte aj výšku sedu. Nízky sed lichotí útlym, chudým ženám. Pri kyprejšej postave siahnite po pančuchách s vysokým sedom, inak sa môže stať, že sa vám nízky sed bude nepekne do bruška zarezávať.

LYCRA

Lycra určuje lesk v pančuchách. Čím je obsah lycry v pančuchách vyšší, tým sú pančuchy na nohe lesklejšie. Tie sú vhodné na slávnostnejšie udalosti, k vysokým opätkom a šatám.

Matnejšie pančuchy sú univerzálne. Tie vynosíte na bežné nosenie a rovnako sa hodia aj na slávnostnejšie udalosti. Takéto pančuchy vyzerajú na nohe prirodzenejšie a ženy po nich siahajú najčastejšie.

Ako udržiavať pančuchové nohavice?

Periete pančuchové nohavice v rukách alebo sa ich odvážite hodiť aj do práčky? Ani jedna z možností nie je zlá. V rukách odporúčame preprať tie najjemnejšie pančuchy 8-10 DEN.

Pri praní v práčke by sme mali zabudnúť na aviváž a prať ich len na 30°C a na programe pre jemné prádlo. Takouto starostlivosťou nič nepokazíme a pančuchové nohavice nám budú robiť parádu aj naďalej.